Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen snelle leveringstermijn
B2B Levering direct uit fabriek levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages kwaliteit
Al 35 jaar ervaring 35 jaar ervaring
Made in Belgium Made in Belgium
Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen
B2B Levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages
Al 35 jaar ervaring
Made in Belgium
MENU
SLUIT

Wat is het verschil tussen stansen en snijden?

  • snijden
  • stansen
  • 16 november 2022

Wanneer bepaalde vormen uit ‘zachte’ materialen of producten in vlak plaatformaat gehaald moeten worden in 1 beweging, denk bv. aan frontfolies, dan spreken we over stansen. Stansen gebeurt met een matrijs die meestal gemaakt is uit een strook staal die wordt ingebed in een houten mal. Ook bij Aluscreen passen we stansen toe voor verschillende materialen en vanaf bepaalde oplages.

Over materialen en messen

Het zijn de materiaalkeuze en de dikte van de materialen die zullen bepalen welke messen gebruikt worden voor het stansen. Zo gebruiken we korte, dubbel geslepen messen voor polycarbonaat. Wanneer we vormen uit polyester platen moeten stansen, gebruiken we messen met een titanium coating. In het geval van een dikker polycarbonaat, PVC of een materiaal met een dikke kleeflaag stansen we met Side-bevel messen. Dat zijn messen met een dubbele coating.

Maatwerk of standaard

De belangrijkste kost bij het stansen zit  in het maken van de matrijs (reken op een ordegrootte van €500). Bij maatwerk wordt een matrijs volledig op maat gemaakt in functie van de vormen of uitsparingen die uitgesneden moeten worden.

Wanneer je echter standaardvormen moet stansen, dan streven we er zoveel mogelijk naar om met bestaande stansvormen te werken. Dat versnelt niet alleen het proces, je bespaart er ook veel kosten mee. Standaardvormen met bestaande stansvormen worden voornamelijk gebruikt in industriële omgevingen.

 

Maar wat is nu het verschil met snijden?

Heel eenvoudig: stansen is materiaal uit een vlak plaatformaat slaan. Bij stansen is het eruit geslagen materiaal het product. Denk aan een bedrukte polyester cover van een mengpaneel met tientallen kleine gaten en sleuven.

Kunststof - Veiligheidssignalisatie – Snijden  Kunststof - Stansen 

 

Bij snijden gaat een CNC-gestuurd mes de vorm gaan uitsnijden. Om gaten mooi rond te snijden, gaat dit vrij traag bij meerdere gaten. Het voordeel is wel dat dit volledig onbemand kan gebeuren.

Stansen is een vrij arbeidsintensieve activiteit, waardoor het  vooral voordelig is voor grote oplages met meerdere uitsparingen.

Benieuwd wat de stans- en snijoplossingen van Aluscreen voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons voor een afspraak of stuur ons je vraag.


Samenwerken?

Zowel qua techniek, materiaal als ontwerp gaan we op zoek naar de beste oplossing om je doelstellingen te bereiken.

* Veiligheid          * Identificatie          * Reglementering          * Branding