Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen snelle leveringstermijn
B2B Levering direct uit fabriek levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages kwaliteit
Al 35 jaar ervaring 35 jaar ervaring
Made in Belgium Made in Belgium
Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen
B2B Levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages
Al 35 jaar ervaring
Made in Belgium
MENU
SLUIT

printen

Wanneer de te drukken afbeeldingen digitaal naar een drukmachine worden gestuurd, spreken we over digitaal printen.

De drukmachine is uitgerust met inktkoppen die via fijne ‘nozzles’ inktdruppels op het te bedrukken materiaal aanbrengen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van vijf kleurkanalen: CMYK en wit.

Digitaal printen

Omdat de kalibratie van de printkoppen en de kleuropmeting zeer nauwkeurig gebeuren, gaat het overzetten van de digitale tekening op het materiaal heel erg precies. Via een X Rite fotospectrometer wordt de kwaliteitsbewaking van het proces ook erg nauw opgevolgd en kan er voortdurend worden bijgestuurd. Het resultaat is dan ook bijzonder nauwkeurig en door het optimale gebruik van de vijf kleurkanalen is een breed gamma aan kleurtoepassingen mogelijk. Hoe hoger de resolutie van de afdrukgegevens, hoe preciezer de printer kan worden ingesteld en hoe beter de kwaliteit van de afgedrukte afbeelding.

Digitaal printen op kunststof of metaal

Digitaal printen is zowel mogelijk op kunststoffen als op metalen. Voor kunststoffen en RVS werkt Aluscreen met de UV-digitale inkten van Sun Chemicals. Voor printen IN aluminium gebruiken we een bijzondere techniek: we printen speciaal daarvoor ontwikkelde inkten in het aluminium, waardoor de inkt effectief IN het materiaal zit. Na het printproces gaat het aluminium in een sealbad gedurende een uur. Op die manier verdichten de porïen van het aluminium en wordt de inkt opgesloten in de anodisatiehuid. Je kan dit vergelijken met het zetten van een tatoeage. Dit geeft een verbluffend gedetailleerd resultaat, dat krasvrij en slijtvast is.

Het aluminium moet een bepaalde zuiverheid en kwaliteit hebben opdat de poriën (een soort van kuiltjes in het aluminium) een juiste diepte en breedte hebben zodat de inkt in die poriën kan.

De nabehandeling in een seal bad is een laatste, zeer belangrijke stap waarbij de poreuze oxidelaag gesloten wordt. Een tank met gedeïoniseerd water met een temperatuur van 98° en de juiste PH waarde vormt de basis voor het sealbad. Gehydrateerde aluminiumoxide, boehmiet, wordt gevormd en zo wordt de inkt opgesloten in het aluminium.

Daardoor wordt het drukwerk slijtvast en krasvrij. Door het aluminium drukwerk te sealen, is het maximaal bestand tegen corrosie en wordt de slijtgevoeligheid van de oxidelaag tot een minimum beperkt. Het sealen of ‘verdichten’ is een natuurlijk proces zonder coatings of andere chemicaliën. We gebruiken gewoon een bad met water.

Zonder een kwaliteitsvolle verdichting zou het aluminium nog kleverig zijn en zouden vet en olie nog in de aluminiumhuid kunnen binnendringen. De kwaliteit van het seal bad is cruciaal. Het gebruik van gedemineraliseerd water zorgt voor perfecte omstandigheden om de oxidehuid te creëren. Daarnaast worden de ‘seal’-tijd, de badtemperatuur en de juiste PH-waarde van het water continu gemeten.

Voordelen van digitaal printen bij Aluscreen

 • Er kan snel en flexibel worden geprint. Denk maar aan het drukken van verschillende QR codes of barcodes op unieke stukken.
 • Er is geen beperking in het aantal kleuren.
 • Dit is dus de ideale techniek voor prototypes, voor prints in kleine oplages en voor prints met variabele data (QR codes, barcodes, oplopende nummering, gepersonaliseerde informatie, …)

Wat onze klanten vragen

Wat is industrieel printen

 • Hiermee bedoelen we technische markeringen.
 • Garantiebepalingen, veiligheidsmarkeringen, product bescherming zijn van primair belang en dienen op een duidelijke slijtvaste, duurzame manier aangebracht te worden.
 • De marketingdoelstelling is hier van ondergeschikt belang. Het geprinte item bevat dus geen promotionele boodschap. Aangezien de eindklanten vaak ‘de industrie’ is, spreken we hier over industrieel printen.

Waarom kiezen voor digitaal printen

 • Of het nu gaat om CE typeplaten, garantie labels of veiligheidspictogrammen; industrieel printen biedt bescherming tegen misbruik en manipulatie.
 • Het geeft ook op een langdurige manier informatie weer hoe een product te bedienen met makkelijk te begrijpen frontfolies / frontpanelen.

Is digitaal printen voor mij?

 • Het heeft niet noodzakelijk iets te maken met inkt. Het kan perfect dat de boodschap gelasergraveerd wordt.
 • Als je rond je kijkt zie je objecten die je informeren over de veiligheid, garantie en hoe het product beter te gebruiken.
 • Als je dit op een manier aangebracht wil hebben zodanig dat de boodschap meerdere jaren aanwezig blijft, dan is industrieel printen iets voor jou.

Welke industrieën gebruiken industrieel printen?

 • machinebouwers
 • hef- en hijsindustrie (hoisting & lifting)
 • automatisatie-bedrijven met installaties die in een productie-omgeving terecht komen.
 • Industriële elektriciteit
 • Aanhangwagens
 • Electronica-industrie

Welke materialen kunt u industrieel printen?

De belangrijkste materialen die het overdragen van een langdurige boodschap faciliteren zijn:

Digitaal printen op kunststof zoals polyester en polycarbonaat

Industrieel graveren vs industrieel printen

 • Bij industrieel graveerwerk gaat het over graveren van frontpanelen, een slijtvaste markering van productonderdelen
 • Het gaat hier samenvattend over 1 kleurschakering die aangebracht wordt (geen full color).
  • bij RVS krijg je een aanduiding in het zwart op het materiaal
  • Bij een diepgravure in aluminium worden de verdiepte letters vaak ingekleurd.
  • Bij meerlagige kunststof (gravoply) wordt de toplaag weggebrand met de laser of ingekrast met een freesje (freesgraveren) en kan je in essentie ook spreken over 1 contrastkleur op een gekleurde achtergrond. Deze Resopal-plaatjes vindt je vaak in de sector van de industriële electriciteit.

Wat is het verschil tussen zeefdruk en printen?

Digitaal printen kan full colour, in 1 printbeweging. Digitaal printen is snel en flexibel. Oplopende nummering, barcodes, QR-codes, heel veel kleuren, verloop van kleur, verschillende logo’s, … dat kan allemaal gecombineerd worden bij digitaal printen.

Bij zeefdruk is er 1 zeefdrukgang per kleur. Dat wil zeggen, dat wanneer je 3 kleuren wil drukken, je 3 drukgangen hebt. Voor grote hoeveelheden met beperkt aantal kleuren, en zonder variabele data is zeefdruk interessant.

Waarom is printen in aluminium duurzaam?

Het grote voordeel van het printen in de anodisatielaag, is dat de lay-out slijtvast en onuitwisbaar is.

Dat wil zeggen dat de print beschermd is bij het schoonmaken met chemische reinigingsmiddelen, en een heel lange levensduur heeft.

Dat is niet alleen uitermate handig bij industriële toepassingen zoals frontpanelen en CE typeplaten, het is ook een vereiste door de wetgeving voor CE-typeplaten.

Een extra pluspunt, naast de mechanische, thermische en chemische bestendigheid, is dat de print haarscherp is.

Samenwerken?

Zowel qua techniek, materiaal als ontwerp gaan we op zoek naar de beste oplossing om je doelstellingen te bereiken.

* Veiligheid          * Identificatie          * Reglementering          * Branding