Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen snelle leveringstermijn
B2B Levering direct uit fabriek levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages kwaliteit
Al 35 jaar ervaring 35 jaar ervaring
Made in Belgium Made in Belgium
Snelle leveringstermijn 5 tot 8 werkdagen
B2B Levering direct uit fabriek
Kwaliteit voor kleine en grote oplages
Al 35 jaar ervaring
Made in Belgium
MENU
SLUIT

Welke technieken bestaan er om een aluminium plaat te graveren?

  • freesgraveren
  • graveren
  • lasergraveren
  • 22 augustus 2022

Aluminium is een dankbaar materiaal om mee te werken. Het is stevig, duurzaam en straalt kwaliteit uit. Maar hoe kan je tekst, logo, iconen of andere ‘boodschappen’ op een aluminium plaat overzetten?

Daarvoor bestaan verschillende technieken. Zo kan je een aluminium plaat graveren en kan je aluminium bedrukken. We zetten enkele graveer- en druktechnieken op een rij en beginnen bij de verschillende technieken om een aluminium plaat te graveren.

 

Frees- en lasergraveren

Een plaat graveren kan via twee verschillende graveertechnieken: freesgraveren en lasergraveren. Bij freesgraveren krassen roterende freesgereedschappen de vormen of letters in de aluminium plaat. Dit wordt verspanen genoemd.

Bij lasergraveren wordt de aluminiumplaat met een intense laserstraal gemarkeerd. De laserstraal verhit het aluminium zo hard dat het verandert, verdampt of verbrandt, waardoor een thermisch contrast ontstaat aan het oppervlak.

Elk materiaal reageert anders op de felle straal. Het exacte proces en de hoeveelheid energie die nodig zijn om tot een optimaal resultaat te komen, hangen dus af van het te bewerken oppervlaktemateriaal.

Ook bij etsen wordt een deel van het materiaal verwijderd om zo een tekst of tekening te laten verschijnen. Bij etsen wordt echter een chemisch proces gebruikt en is de indrukking doorgaans minder groot dan bij graveren.

 

Voordelen frees- en lasergraveren

Elke techniek biedt voordelen en is in meerdere of mindere mate geschikt voor specifieke toepassingen.

Freesgraveren is vooral geschikt voor eenlijnige lettertypes, waardoor sneller het gewenste resultaat verkregen kan worden dan bij lasergraveren. Bovendien kunnen verschillende (letter)groottes in één productierun worden geprogrammeerd via een automatische toolchanger. Voor grote oplagen met diepere uitsneden is freesgraveren beter geschikt dan etsen.

Lasergraveren is dan weer de perfecte techniek voor het nummeren van onderdelen of voor het aanbrengen van zeer kleine markeringen. Hierbij is precisiewerk essentieel. Lasergraveren zorgt voor een onverslijtbaar resultaat dat bestand is tegen krassen, water en vuil. Het is de beste techniek voor het bewerken van RVS.

 

Druktechnieken

Behalve graveren kan je aluminiumplaten natuurlijk ook bedrukken. Zeefdruk heeft met graveren gemeen dat de tekst of tekening niet op, maar “in” het aluminium aangebracht wordt, als een soort tatoeage.

De inkt wordt met een speciale ‘zachte’ rubber rakel in de open poriën van het geanodiseerd aluminium aangebracht. Het grote voordeel is dat de inkt werkelijk IN het materiaal zit. Dankzij de nabehandeling in het seal bad krijg je een slijtvast en krasvrij resultaat. En door capillaire films met kleine gaasdikte te gebruiken kan je zelfs fijnere teksten op aluminium zeefdrukken.

Wil je meer weten over de verschillende graveer- en druktechnieken voor aluminium platen? Neem een kijkje op onze gravure webpagina of contacteer ons hier voor een offerte.

Frees- of graveerwerk nodig?

Zowel qua techniek, materiaal als ontwerp gaan we op zoek naar de beste oplossing om je doelstellingen te bereiken.
* Veiligheid * Identificatie * Reglementering * Branding


Samenwerken?

Zowel qua techniek, materiaal als ontwerp gaan we op zoek naar de beste oplossing om je doelstellingen te bereiken.

* Veiligheid          * Identificatie          * Reglementering          * Branding